Пчелни продукти

ПЧЕЛЕН МЕД

Пчелният мед е продукт от дейността на медоносната пчела. Той има следния химичен състав:
  1. Въглехидрати – представени са главно монозахаридите – фруктоза и глюкоза, които са до 85%, захарозата е до 5% в нектарния и до 10% в мановия мед. Колкото по-висок е процентът на глюкозата и фруктозата, толкова по-качествен е медът. Освен монозахариди, в меда има и около 20 по-висши захариди и тризахариди;
  2. Вода - между 13,50% и 20%;
  3. Минерални вещества – светлите видове съдържат до 0,35% минерални вещества и микроелементи, докато по-тъмните видове мед и особено при мановия мед до 0,85%;
  4. Ензими – те регулират биохимичните процеси в живите организми. При качествените, необработвани топлинно медове, диастазното число е минимум 8. Колкото по-високо е диастазното число, толкова по-добър като биологичен продукт е медът;
  5. Органични киселини – ябълчена, оксалова, лимонена, винена, млечна и др.
  6. Белтъци и азотни вещества – в много малки количества от 0,3% до 0,5%;
  7. Витамини – в зависимост от вида на растенията, от които е събиран нектара, биогенни стимулатори, етерични и ароматични вещвства, флавоноиди и др.

ПЧЕЛЕН ВОСЪК

Пчелният восък е пчелен продукт, получаван в резултат от функционирането на восъкоотделителните жлези на пчелата. Той няма хранителни качества, но е незаменим за употреба във фармацията, козметиката, природолечението и пр. Пчелите произвеждат восък при наличието на достатъчно нектар и цветен прашец.

Восъкът има почти бял цвят, когато се отделя от восъчните жлези на пчелата. При изграждането на восъчните пити той преминава в лекожълтеникав цвят и колкото повече е употребявана восъчната пита, цветът й става все по-тъмен. Пчелният восък има приятен аромат, безвкусен е при консумация, топи се при температура 63-65°С, по-лек е от водата.
Основните качества на пчелния восък са свързани с неговите физични и химични свойства:
  • способност да акумулира топлина и много бавно да я отдава – подчертано протививъзпалителен и подобряваш кръвообръщението процес;
  • антибиотично и антимикробно въздействие;
  • регенеративно въздействие върху болните клетки и тъкани;
  • омекотително въздействие и като следствие подобряване на тургура на кожата, премахване на бръчки.

    ПРОПОЛИС

    Понятието прополис има гръцки произход и означава защита на града (крепостта). Този пчелен продукт е с уникални качества, както за живота в пчелния кошер, така и при приложение в медицината. Пчелите го използват като балсамиращо вещество, като дезинфектант, подходящ и за обеззаразяване на въздуха в кошера.

    Прополисът е смолисто вещество, с кафяво-зеленикав цвят, до златистожълто. Има приятен мирис на смоли, мед, восък, възгорчив и доста лютив вкус. От продължително съхранение цветът на прополиса потъмнява. При температура над 15°С представлява пластична маса, но при температура под 15°С става крехък, ронлив и може лесно да се стрива на прах. Прополисът се разтваря слабо във вода и по-добре в органични разтворители. Разтворимостта му в етилов алкохол е до 70-80%.

    ЦВЕТЕН ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

    Цветният прашец, който пчелите събират от тичинките на цветовете на растенията представлява т.н. цветен пчелен прашец. Могат да бъдат разграничени 3 типа прашец:
  • прашец от цветовете, събиран без участие на пчелите;
  • тичинков прашец, събиран от пчелите и донасян в килийките на пчелните пити;
  • прашец, примесен с ензими и секрети от пчелите, претърпял млечно-кисела ферментация и запечатан с мед (перга) във восъчните килийки.

    Цветният прашец е много богат на белтъчини, в различно съотношение, ензими, витамини, пробиотици, минерални вещества и др.

    Получаване и съхранение:
  • ръчно събиране на цветния прашец – рядко се практикува, но полученият прашец е с най-голямо съдържание на белтъчини – до 40%;
  • чрез прашецоуловители – най-разпространен начин. След отнемането на прашеца се извършва технологично изсушаване до около 10-12% водно съдържание.
    Цветният прашец има по-къс срок на запазване на хранителните и лечебни качества. Счита се, че при правилно съхранение до 6 месеца ценните качества на прашеца могат да бъдат съхранени. Колкото повече време минава, толкова повече от ценните съставки деградират, ферментират и се губят. След около 2 години цветният прашец става безполезен! За трайно съхранение в посочените по-горе граници се използват три начина:
  • съхранение в полиетиленови пликове, вакуумирани и обеззаразени, при температура под 4-10°С;
  • смесват се еднакви части мед и прашец и се затварят плътно в стъклени буркани;
  • смесва се прашец и захар в равни количества и плътно затворени се съхраняват на сухо и хладно място.

    ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

    Пчелното млечице е гъсто пастообразно, кремаво-бяло на цвят, със специфичен аромат, при опитване има слабокисел вкус със сладникава жилка. Има киселинен характер, разтваря се във вода, но има по-висока плътност от водата. Съставът на пчелното млечице по своето богатство е несравним с подобни продукти в животинския свят. В него са включени белтъци, аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, ензими, микроелементи и др., всичко, което е нужно за развитието на живия организъм.

    ПЧЕЛНА ОТРОВА

    Пчелната отрова се произвежда от специален апарат, разположен на края на коремчето на пчелите работнички. Ужилването носи болка и зачервяване на мястото, както и оток с различна големина, в зависимост от изработения имунитет на ужиления. Пчелната отрова е безцветна течност, с определено кисела реакция до 4,5 PH. Интересен факт е, че в спирт не се разтваря, но във вода и киселини е разтворима. В сухо състояние може да бъде съхранявана в течение на години, без да загуби токсичните си свойства. Този факт се използва, за да се предлага на пазара в лиофилизиран вид. Отровата съдържа органични съединения от типа на алкалоидите – ензими и пептиди.

    АПИЛАРВИЛ

    Апиларвилът е продукт подобен на пчелното млечице и е със същата богата гама от белтъци, аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, ензими, микроелементи и др.Произвежда се чрез екстракция на търтиевото и пчелното пило в ларвенния стадий на развитие.Съхранява се при минусова температура или се консервира чрез смесване с 60% мед. Най добре се запазва чрез лиофилизация.



  • © www.rodopska-pchela.com  |  Всички права запазени.