Потомственият медар Неделчо Димитров

Публикувано в БЛИЦ 08 Дек. 2016

Потомственият медар четвърто поколение Неделчо Димитров и райското кътче на Родопите – някогашното село Дарец


68-годишният бивш геолог Неделчо Димитров от Кърджали е четвърто поколение пчелар. Занимава се с тънкия занаят от 60-те години на миналия век. Корените на рода му се губят в живописното някога селце Дарец, кацнало на брега на река Арда край яз. „Студен кладенец”. Прародственикът му, харамията Акчобан, успял да опази в ония времена вилаета си от потурчване. Според една от легендите – с кошерите си, от които добивал превъзходен манов мед. Тенекии пътували регулярно до Цариград, Едирне и Гюмюрджина. Летописци записали в хрониките си, че султани, везири и високопоставени люде в тогавашната Османска империя поддържали сексуалната си мощ с кехлибарената течност от нашенско.

Повече от половин век Неделчо сътворява еликсира на младостта. Най-странното е, че годините не му личат, а напротив – продължава да младее. „Медолечението (апитерапия – б.а.) е известно още от времето на Хипократ, подхваща Димитров, член на редица престижни наши и международни асоциации по пчеларство, превърнали този тънък и древен занаят в наука. Още преди Христа медът се описва като универсално средство за цялостно укрепване на организма. Няма болест, която да не бъде изцерена с божествения дар на природата – рак, гастрит, постлъчеви интервенции, известни още като химиотерапия, стомашно-чревни заболявания, невралгии, проблеми с горните и долните дихателни пътища, в сърдечносъдовата система, гинекологични аномалии и още какво ли не. „Човекът е оцелял, защото мед е ял!”, майтапим се често помежду си. Но в тази фраза има голяма доза истина. Хомо сапиенсът консумира амброзията отпреди 15 000 години. Ванга бе казала, че ако изчезват пчелите, след година-две ще загинат и хората.”

Неделчо е прагматик, хобито му се припокрива с точната му професия на геолог. Сверил е часовника си с последните научни открития, че пчелният продукт е най-съвършеното средство за… отслабване. Че стопява тлъстините в дебелаците или в хората с наднормено тегло, а глюкозата и фруктозата се разграждат без остатък и създават у лакомниците чувство за ситост.


Идеален  срещу махмурлук 

На малцина пиячи този факт е известен. „Пробвал съм го на собствената си глава, макар и да не прекалявам с пиенето, но как да прескочим тежките коледни и януарски празници. Един от съветите ми е преди як запой да се изяде бисквитка или препечена филийка, намазана с мед. След обилната почерпка достатъчно е „субектът” да вземе 2-3 лъжички мед на празен стомах, през половин час. Ефектът е гарантиран!”


Няма как да не зачекнем и болезнената за нашенеца тема за сексуалността. Без нея ЕС би останал „скопено копие” на обединена Европа. Неделчо и тук знае цаката, а съветите му отдавна „вдигат” мъжкото достойнство дори на по-възрастни от него авери. „Половин час преди решаващото събитие кандидат-мераклиите да се тонизират с две лъжици мед. Амброзията първо действа успокояващо на психиката. След това усилва и сексуалната мощ”, твърди капацитетът.
 
Колегата му от Несебър, бай Киро Кирев, обявен за „Пчелар на годината” преди време, е създал натурален продукт под „кодовото” название… „Палави нощи”. В него влизат пчелно млечице, прашец, мед. Засега е един от най-добрите полови стимуланти, без странични ефекти като виаграта, и то на достъпна цена. На една от последните сбирки на медарите бай Киро се хвали, че с „Палавите си нощи” спасил дузина хай-семейства от разпад.


Вдига поразени от инсулт

Сърби предлагат наш професор за Нобелова награда. Това е малко известен факт. Преди време учени от Сърбия излизат с предложение нашенският професор Стоймир Младенов-Йовчовски, разработил цялостна система за лечение на множество болести с пчелни продукти, да бъде номиниран за Нобелова награда в областта на медицината. Странно защо западните ни съседи го подкрепят тотално, докато българските светила нещо си траят. Типично по нашенски, след като неведнъж се разминаваме с престижното отличие.

„Майка ми получи инсулт, мозъчен удар. Поех я в собствени ръце. С ударна доза смес от мед, пчелно млечице и пчелен прашец само след две седмици женицата вече копаеше лозето”, връща лентата назад Неделчо. Това става преди десетина години. Благодарение на него старицата все още е жива и здрава. Дъщерята на негов приятел е пред дипломиране. От зор се стопява и психически, и физически. Замязва на анорексичка. Бившият геолог й дава ударна дома пчелни продукти. Девойчето се съвзема просто за… часове. Негови приятели, близки и роднини още отсега са си поръчали подобна комбинация в навечерието на грипната епидемия. Пробвали са я и преди и са останали изумени от ефекта на комбинацията.

Димитров е стигнал до извода, че похапването на мед е  гаранция за дълголетие, красота и завидна памет. Предлага и рецепта за манекенки: „Не е необходимо да се купуват скъпи мазила за 50-60, та и кусур лева. Нека красавицата първо измие добре лицето си с отвара от хвойна. После да нанесе тънък слой от мед и да почака, докато поизсъхне. Кожата става гладка като на бебе.”

Историята твърди, че амброзията е в състояние да консервира хранителни продукти в продължение на цели 10 години. Александър Македонски умира в Индия при последния си поход. За да пренесат тялото му в Александрия, поставят трупа му в ковчег, пълен с мед. Така го съхраняват като египетска мумия по време на дългото пътешествие.

Първите си кошери Неделчо Димитров поставя именно край някогашното село Дарец, където се губят корените на прадедите му. Някога турският султан издал специален ферман, с който разпореждал османците да не закачат никой от неговите жители и нищо в поселището да не бъде променяно. Дарец впечатлило не само падишаха. Историографът на Латинската империя и маршал на Шампания и Романия отбелязва в своя хроника, че кръстоносците, след като следвали цар Калоян в продължение на 5 дни, си устроили лагер там, понеже мястото било удивително.

Днес в Дарец няма къщи, няма и хора. Останало е само географското му понятие. То е потопено през 1952 г. по нареждане на тогавашния първи ръководител на страната Антон Югов. А това е така, защото отива на… дъното на язовир „Студен кладенец”. За да се види какво е останало от него, трябва да се ползва лодка. Така в продължение на години и кърджалийският медар обгрижва пчелина си.

Навремето Тодор Живков пуснал корабче, с което хората от съседните на Дарец села отивали на работа в Кърджали. Тук е построен и първият християнски храм в Кърджалийско през 1924 г. До 1912 г. този район е обитаван само от българи.

Бившето село обаче е свързано и с един трагичен инцидент от най-новата ни история – през 1992 г. край него загиват летците Дойчин Бояджиев, основател на офицерската легия „Георги Сава Раковски”, и Емил Тодоров. Всяка година през лятото тук се прави панихида в тяхна чест. На лобното им място е издигнат 5-метров железен кръст.

Това райско кътче на Балканите, за съжаление, все още е малко известно на любителите на екзотичните пътешествия. А то привлича и с… Острова на муфлоните.

© www.rodopska-pchela.com  |  Всички права запазени.